Nu är cirkeln sluten. Vi är tillbaka på Hostel Port Inn i Haifa. Och om en timme ska Malin åka tillbaka hem, och Hanna och jag ska imorgon bitti börja gå vidare söderut längs kusten. Hanna har åkt tillbaka till Kibbutz Yagur och kommer därifrån att tidigt imorron klättra upp för berget Karmel. Jag kommer att fuska lite och ta en buss härifrån till Isfaya och möta henne där, högst upp berget.

Vi har haft några sköna vilodagar med shopping, stadsvandringar och idag strandliv. Att komma till havet efter veckor av vandrande över torr och brunbränd jord var underbart. Igår var det svårt att slita blicken från det stora blå. Har verkligen saknat vattnet under alla våra vandringar på dammiga stigar längsmed uttorkade flodbäddar. Grundvattnet har sjunkit och Genesaret ligger 5,5 meter under önskad nivå. Varningar går nu ut att om inte nederbörden i vinter är över den normala kommer landet att få svårt att förse sina invånare med färskvatten.

Idag på stranden träffade jag ev en tillfällighet Gulle Landau. Hon är jude, ursprungligen från Helsingfors, men flyttade hit i början av 70-talet. Hon tecknade åt mig sin bild av landet. Den föreställde havet, solen, stranden i Haifa och två människor som tycker om varandra.

Annonser