Under oktober till december 2009 kommer jag vandra en sträcka på 940 km i Israel i syfte att utforska upplevelsen av begreppen nation och hemland. Jag kommer att samtala med människor jag möter under vägen och visuellt be dem uttrycka hur de ser på begreppen nation och hemland. Jag vill genom projektet skapa en dialog mellan människor både där och här hemma i Finland genom en kontinuerlig blogg, tidningsreportage och genom att sammanställa det insamlade materialet till en utställning vid hemkomsten. Jag önskar också i samband med utställningen i slutskedet av projektet att göra en mindre men motsvarande visuell undersökning här i Finland för att på så vis visa eventuella likheter eller skillnader i synsätt.

BAKGRUND

Ofta rapporterar massmedia om nyheter i samband med konflikten i Mellanöstern. Känslorna och åsikterna är många. Orientalismens magi, de bibliska berättelsernas skimmer, och den socialistiska drömmens ”idealland” står i skarp kontrast till den samtida konfliktens grymhet. Aspekterna och lagren blir därför många och komplexa. Våren 2006 under en vandringsresa till Israel föddes en önskan att på ett djupare och mera ingående konstnärligt plan utforska och dokumentera det mångskiftande landskapet, historien och dess konkreta följder och uttryck i landet.

Personligen har jag ingen klar ståndpunkt och strävar egentligen inte efter en sådan heller. Men genom nyhetsförmedlingen, frikyrkliga kontakter och i litteraturen möts jag av flertalet motstridiga bilder av landet. Jag vill se med egna ögon och förstå mera av hur det är att fortgående leva under trycket av en konflikt, och uppleva landskapet med dess oräkneliga spår av tidigare historiska konflikter.

Det är en yttre resa men också en inre och jag vill se hur jag själv utvecklas och förändras genom att konkret vandra och känna jorden och dess människor. I historien vandrade människor långa sträckor för att nå förståelse och kunskap. Författaren Philip Yancey skriver att vi i dagens samhälle försöker tillreda mognad i mikrovågsugn. Men då man går tar det tid och tanken får utrymme att utvecklas.

GENOMFÖRANDE

Jag kommer att följa vandringsleden Israel National Trail som startar i norr på gränsen till Libanon och zigzagar genom Israel fram till Eilat i söder. Den har en total längd på 940 km.

Under vandringen kommer jag att dokumentera det jag ser, tänker och upplever i foton, skisser, text. Jag planerar att intervjuer människor jag möter och be dem att visuellt uttryck sin egen relation till begreppen nation och hemland. Materialet sammanställs där till en fortlöpande blogg där intresserade kan följa med dag för dag och kommentera, till tidningsartiklar och vid hemkomsten till en utställning. På så vis önskar jag skapa en dialog, i första hand mellan mig och dem som läser, i andra hand mellan de som läser här i Norden och de människor jag möter i Israel. Jag är konstnär och inte journalist och därför kommer tyngdpunkten att ligga på en konstnärlig tolkning av intrycken.

Projektet kommer inte i någon större grad att ta upp den palestinska befolkningsgruppens situation och jag strävar inte heller till att göra något specifikt ställningstagande i den konflikten. Helt kommer jag inte att kunna undvika problematiken kring Israel-Palestina-konflikten då den är en del av vardagen för människorna där. Men synvinkeln kommer då att vara ur ett mera allmänmänskligt perspektiv. Vandringsleden, som jag kommer att följa, går uteslutande på israelisk mark.

FINANSIERING

Vandringen, med både resor, uppehälle och utrustning kommer att finansieras genom stipendier och understöd från fonder och privata bidragsgivare, tidningsartiklar och företagssponsorer m.m.

 

karta

karta

 

2 svar to “Om vandringen på Israel Nationaltrail 2009”

    1. spunkt Says:

      Om du går in på bloggdelen av sida, under fliken ”hem”, så hittar du blogginlägg från vandringen om du tittar under tiden 28 september – 28 december 2009. Så jo resan blev av och var en fantastisk upplevelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s